Simonlyvergelijken.net

Het afluisterstation in het Friese dorp Burum zit de ontwikkeling van 4G in de weg. Dat meldt GSM Helpdesk In het dorp staan grote schotelantennes die door de Nederlandse en Amerikaanse overheid worden gebruikt om satellietcommunicatie af te luisteren.

Wet belemmert 4G

Telecomaanbieders en de Europese Unie willen graag de snelheid van de 4G-netwerken verhogen en de netwerken verder uitbouwen. Maar het afluisterstation in het Friese Burum zorgt ervoor dat die plannen bemoeilijkt worden, blijkt uit onderzoek van Telecompaper.

De Nederlandse Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD) maken in Nederland gebruik van de schotels voor afluister- en spionagedoeleinden. In de wet staat dat in dit gebied daarom geen andere communicatie mag plaatsvinden in de 3 GHz frequentieband. Dat is precies de band die telecomaanbieders gebruiken voor 4G.

Europees toegewezen

De 3 GHz-frequentieband is Europees toegewezen voor 4G. Daarvoor worden de specifieke banden ‘42’ en ‘43’ gebruikt. Ze beslaan het spectrum tussen de 3.400 en 3.800 MHz. Dat spectrum mag in de buurt van Burum niet gebruikt worden.

Dat levert een probleem op, want de band bestrijkt half Nederland en zelfs het volledige grondoppervlak van Amsterdam. Daardoor kunnen de Nederlandse providers niet meer ontwikkelen.

Overheid verandert niets

De overheid gaat niets doen aan het probleem. Er komen geen wijzigingen in het frequentiebeleid, terwijl de Nederlandse overheid dat volgens de Europese regelgeving wel zou moeten doen. In Nederland is er sprake van een unieke situatie, omdat de staatsveiligheid in gevaar komt als de overheid wel licentie geeft voor het gebruik van de frequenties. Het gebruik van de frequenties kan mogelijk het grondstation in Burum verstoren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *