Simonlyvergelijken.net

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) wil onderzoek doen naar de fusie tussen Ziggo en Vodafone. Daartoe heeft de Nederlandse concurrentiewaakhond een verzoek ingediend bij de Europese Commissie.

Onderzoek naar fusie Ziggo en Vodafone

Het onderzoek naar een mogelijke samengang tussen Ziggo en Vodafone wordt nu nog gedaan door de Europese Commissie. De Autoriteit Consument en Markt wil graag zelf onderzoek gaan doen naar eventuele gevolgen van zo’n fusie.

In februari maakten Ziggo en Vodafone bekend te willen fuseren. Daarmee ontstaat dan na KPN een tweede aanbieder met zowel een vast als mobiel netwerk. De Europese Commissie startte na aanleiding van die aankondiging een onderzoek. Uiteindelijk moet uit het onderzoek blijken of het samengaan negatieve gevolgen heeft voor de concurrentie.

Nederlandse markt of Europese markt?

De Europese Commissie doet onderzoek vanuit Europees perspectief: wat gebeurt er met de andere Europese bedrijven als een fusie wordt toegestaan? De ACM ziet dat liever anders.

De waakhond wil dan ook vooral kijken naar de gevolgen op landelijk niveau. Door de samenvoeging ontstaat er in ons land een tweede machtige speler, naast KPN. Dat zou nadelige gevolgen kunnen hebben voor de concurrentie.

Tweede keer

Ziggo is voor de tweede keer betrokken bij een grote fusie. Twee jaar geleden gingen de kabelbedrijven UPC en Ziggo samen. De Europese Commissie deed toen ook onderzoek naar fusies tussen Ziggo en andere bedrijven. Onder voorwaarden werd het goedgekeurd.

De geschiedenis lijkt zich nu te herhalen: de ACM diende in 2014 ook een verzoek in bij de Europese Commissie om het onderzoek te mogen doen. Dat verzoek werd toen afgewezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *