Simonlyvergelijken.net

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) wil duopolies aanpakken. Dat is een situatie waarbij slechts twee aanbieders een bepaalde dienst op een interessante manier kunnen aanbieden. Volgens de Autoriteit is daar nu sprake van door de concurrentie tussen KPN en VodafoneZiggo.

Extraatjes doorn in het oog ACM

KPN en VodafoneZiggo binden nu klanten aan zich met allerlei extraatjes, zoals Formule 1 en series. Daardoor worden andere aanbieders als Tele2 en T-Mobile mogelijk uit de markt gedrukt, stelt Johan Keetelaar van de ACM in het Algemeen Dagblad.

Voor de Autoriteit is het een doorn in het oog. Vooral omdat het juridisch lastig is om het effect van een zogenaamde duopolie aan te tonen. Normaal gesproken gelden er namelijk regels voor een monopolist: één partij die het alleenrecht op een hele markt heeft. Nu zijn er twee grote partijen die een hele markt overstemmen.

Nieuwe bevoegdheden

De Autoriteit Consument en Markt wil eigenlijk meer bevoegdheden vanuit de Europese Commissie krijgen, maar het is maar de vraag of dat lukt. Volgens Ketelaar is er maar weinig aandacht voor dit soort situaties.

De waakhond wil mogelijk optreden tegen Ziggo. De provider biedt klanten gratis Formule 1 en series. Nu is dat vanwege de wetgeving niet mogelijk. Als de Autoriteit meer bevoegdheden vanuit Europa zou krijgen, zou het wel mogelijk zijn om op te treden.

Niet nieuw

Volgens de ACM is het gek dat het wel mogelijk is om een fusie van twee bedrijven tegen te houden, maar dat het niet mogelijk is een markt met twee overstemmende aanbieders aan te pakken.

Dat de Autoriteit niet tevreden is met de huidige regels, is niet nieuw. Eerder schreef het allerlei marktbesluiten die door de rechter zijn vernietigd. Brussel lijkt de schreeuw om aanpassing nog niet te horen; de focus ligt bij herziening van de regels vooral op de situatie in andere landen. Nergens in Europa is een gelijkende situatie als in Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *