Simonlyvergelijken.net

De Nederlandse telecomwaakhond Autoriteit Consument en Markt (ACM) waarschuwt mobiele providers in het openbaar voor het breken van de regels over netneutraliteit. Volgens de toezichthouder zijn er aanbieders die zich niet aan de wet houden.

Sleutelen aan gebruik tegen netneutraliteit

De ACM verdenkt een aantal providers ervan te sleutelen aan het gebruik van hun klanten. Zo knijpen ze bijvoorbeeld het videoverkeer af, of bepalen ze via welk apparaat gebruikers online gaan. Dat mag niet, zegt de ACM.

Daarom waarschuwt de Autoriteit dat zij handhavend gaat optreden en boetes kan uitdelen. De instantie zegt niet welke telecomproviders- en abonnementen zij bedoelt, maar het is duidelijk dat het in ieder geval om T-Mobile gaat, die een ‘Oneindig Online’-abonnement aanbood waarbij beperkingen golden.

Meerdere bedrijven

De techwebsite Tweakers vroeg aan Jeroen Nugteren van de ACM om welke bedrijven het gaat. Hij reageert daarop met: “Het gaat om meerdere bedrijven, maar ik mag niet zeggen welke dat zijn.” De woordvoerder mocht ook niet zeggen of de Autoriteit al vaker contact heeft gehad met telecombedrijven over de overtredingen.

Overtredingen

Op 30 april van dit jaar gingen nieuwe Europese regels in over de netneutraliteit. In Nederland worden die regels geschonden doordat providers bepalen met welke apparaten klanten online mogen. Dat gebeurt door bijvoorbeeld tethering (= het gebruiken van de telefoon om de internetverbinding te delen, red.) te verbieden.

Daarnaast bewerken mobiele providers het videoverkeer door bijvoorbeeld de bitrate of resolutie te verlagen. Dat is in strijd met de wet op netneutraliteit.

Aanpassingen van de wet

De Autoriteit Consument en Markt gaat nog niet meteen handhaven, omdat het moet wachten op een aanpassing van wetgeving die de Eerste Kamer nog moet goedkeuren.

Als de Eerste Kamer haar goedkeuring aan de nieuwe wetgeving geeft, zal de toezichthouder niet alleen waarschuwen, maar ook straffen opleggen. Nederlandse providers zijn alles behalve blij met de regels; ze staan massaal achter een manifest van Europese providers met daarin de oproep voor zwakkere regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *