Simonlyvergelijken.net

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) gaat een onderzoek instellen naar T-Mobile. De provider biedt een nieuw abonnement aan waarbij muziek gestreamd kan worden, zonder dat dit van de bundel afgaat. Dat is volgens de toezichthouder in strijd met de Wet op Netneutraliteit.

T-Mobile en datavrije muziek

Deze week introduceerde T-Mobile haar nieuwe aanbod ‘datavrije muziek’. Wie een abonnement van 6 gigabyte of meer heeft, kan sinds deze week gratis de optie ‘datavrije muziek’ activeren. De consument kan dan zonder extra kosten onbeperkt muziek luisteren. Het verbruik gaat niet uit de bundel, dit fenomeen wordt ‘zero-rating’ genoemd.

In de Wet op Netneutraliteit staat dat zero-rating verboden is. Er is namelijk afgesproken dat aanbieders van internetverbindingen geen enkele invloed mogen uitoefenen op de diensten die op de verbinding worden gebruikt.

Gunstig voor de klant?

Zero-rating kan in sommige gevallen gunstig zijn voor de klant, maar de Autoriteit Consument en Markt is bang dat het fenomeen misbruikt kan worden om de ene dienst voor te trekken en de andere te benadelen.

Volgens T-Mobile zijn alle streaming muziekdiensten te gebruiken, zonder dat data uit de bundel wordt geregistreerd. De provider denkt een specifieke case in handen te hebben om aan te tonen dat Nederland niet goed omgaat met de belangen van de consument en het bedrijfsleven.

Gang naar de rechter

De ACM heeft een onderzoek naar het nieuwe abonnement van T-Mobile ingesteld, maar de provider verzet zich daar tegen en maakt zelfs een gang naar de rechter. De materie is nog ingewikkeld, omdat de Eerste Kamer pas eergisteren instemde met een aanscherping van de wet op de Netneutrliteit.

Volgens het telecombedrijf voldoet de Nederlandse wetgeving niet aan de Europese wetgeving. T-Mobile vindt dat de Europese wetgeving een stuk milder is dan de Nederlandse wetgeving en zou graag zien dat de Europese wet in Nederland gaat gelden. De provider heeft aangekondigd de zaak tot op het hoogste niveau in Europa te gaan bevechten. De ACM kan daarentegen waarschuwingen en sancties uitdelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *