De Autoriteit Consument en Markt (ACM) wil dat winkeliers en webwinkels klanten beter gaan informeren over updates voor smartphones. Zo moet bijvoorbeeld duidelijk worden na hoeveel tijd na de aanschaf nog updates worden uitgebracht. Eerder klaagde de Consumentenbond al over updates bij Android.
Beter informeren over updates
De waakhond wil dat winkels en webwinkels waar smartphones worden verkocht beter uitleggen aan klanten wat zij van het toestel dat zij kopen mogen verwachten. Volgens de ACM zijn er namelijk grote onderlinge verschillen in de telefoons.
(Web)winkels verkopen namelijk niet alleen nieuwe toestellen, maar ook toestellen die al een tijdje op de markt zijn. Dezen zijn vaak goedkoper dan nieuwe toestellen, waardoor ze vaker worden verkocht.
Outdated
Voor veel consumenten is het niet duidelijk welke toestellen al langer op de markt zijn. Daardoor komt het voor dat ze een ‘outdated’ toestel kopen. De lage prijs is vaak de prikkel tot aankoop, maar in de praktijk blijkt dat er minder updates verschijnen voor goedkope smartphones.
Voor de duurste toestellen geldt dat de software nog zo’n twee jaar na introductie up-to-date wordt gehouden. Voor veel goedkope toestellen geldt zelfs dat gedurende de hele levensduur geen enkele update uitkomt. Daardoor zijn deze toestellen potentieel kwetsbaar en onveilig.
Duidelijkheid
Volgens de Autoriteit Consument en Markt moeten winkeliers uitleggen dat een smartphone een prima telefoon kan zijn, maar dat er geen updates meer verschijnen. Ze moeten daarnaast ook beter informeren over merken met een slechte reputatie. Zo moet, volgens de ACM, duidelijk worden wat een klant van een nieuw aangeschafte telefoon mag verwachten.
De ACM wil zelfs dat het mogelijk wordt de koop ongedaan te maken als goede informatie ontbreekt. Dat zou dan mogelijk moeten zijn als de klant ongemak ondervindt van het product door het gebrek aan de informatie.
‘Onmogelijke opgave’
Telecomexperts stellen dat de uitspraken van de ACM kunnen zorgen voor een ‘onmogelijke’ opgave voor verkopende partijen. Ze zouden namelijk moeten gissen naar hoelang het toestel nog up-to-date blijft. Wel kunnen verkopers klanten informeren over hoe lang een toestel op de markt is.