Simonlyvergelijken.net

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) gaat onderzoeken of T-Mobile de wet op netneutraliteit schendt door onbeperkt mobiel internet aan te bieden. De provider zou de wet kunnen schenden met haar nieuwe mobiele abonnement.

Onbeperkt mobiel internet en de wet op netneutraliteit

Donderdag introduceerde T-Mobile een nieuw type abonnement waarbij klanten voor 90 euro per maand onbeperkt mobiel internet mogen gebruiken. Video’s worden wel in lagere kwaliteit gestreamd om verstopping te voorkomen.

En juist dat mag niet, volgens de Nederlandse wet. Al het internetverkeer moet namelijk gelijk behandeld worden. T-Mobile beroept zich op een uitzondering die verstoppingen in het netwerk moeten voorkomen. Volgens de provider is dat hetzelfde als dat de NS het streamen van video’s in de trein blokkeert.

In strijd

Internetjurist Arnoud Engel schrijft op zijn blog dat de wet in strijd is met de wet op netneutraliteit. Hij schrijft dat de provider het dataverbruik van gebruikers mag afknijpen als het netwerk druk belast is, maar anders niet: “Dit is bedoeld voor concreet handelen in een congestie-situatie, niet om preventief caps te introduceren.”

GroenLinks is ook niet blij met het nieuwe abonnement. GroenLinks Europarlementariër Judith Sargentini heeft de Europese Commissie gevraagd of dit wel volgens de regels is, meldt de website Z24. Volgens de Europarlementariër creëert T-Mobile een soort ‘tweederangsinternet’.

Privacy

Privacyorganisaties vrezen ook dat met het nieuwe abonnement de privacy van klanten in gevaar komt. De provider zou actief moeten monitoren wat hun gebruikers doen om te weten waar ze moeten afknijpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *