Simonlyvergelijken.net

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) moet werken met twee versies van netneutraliteit. De ene versie gaat over de Europese regelgeving, de andere over de Nederlandse. Dat bemoeilijkt het toezicht. Bij de rechter telt de Nederlandse versie, blijkt nu.

Dwangsom op grond van netneutraliteit

T-Mobile kreeg in december een last onder dwangsom opgelegd aan T-Mobile. De provider kreeg die straf voor het aanbieden van de dienst Datavrije Muziek. Daar was de mobiele aanbieder het niet mee eens, waarop de twee partijen naar de bestuursrechter stapten.

Vorige week was de zitting in Rotterdam. T-Mobile de dienst mag blijven aanbieden. De Autoriteit heeft de uitvoering van het dwangbevel namelijk opgeschort. Wat de ACM betreft moet de rechter eerst uitspraak doen.

Europese versie is ‘light’

De Europese versie lijkt een soort ‘light’-versie te zijn. De verordening beschrijft de netneutraliteit wel, maar details worden nog niet genoemd. De Europese toezichthouders moeten binnenkort aangeven hoe zij de regels interpreteren.

In Nederland is de verordening aangepast en op die manier ingevoerd. Netneutraliteit staat hier in de Telecommunicatiewet. Daarbij bleef het verbod op (prijs)discriminatie gehandhaafd. Nu zijn er dus twee varianten waarin niet duidelijk wordt of bijvoorbeeld datavrije muziek of gelijkende acties zijn toegestaan.

Veel werk

T-Mobile heeft veel werk gestoken in de zaak bij de bestuursrechter. Het verweer is helemaal toegespitst op de hiaten in de verordening. Volgens de ACM kan T-Mobile daar niet op terugvallen omdat de besluiten zijn gebaseerd op de in Nederland geldende Telecommunicatiewet.

De bestuursrechter doet binnenkort uitspraak. Hij kan dan direct uitspraak doen, of besluiten eerst vragen te stellen aan het Europees Hof van Justitie. Na de uitspraak kunnen beide partijen nog in beroep gaan bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *