Simonlyvergelijken.net

T-Mobile is opnieuw onder het vergrootglas van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) komen te liggen. De telecomwaakhond wil weten of de dienst ‘Datavrije Muziek’ wel is toegestaan onder Europese regelgeving.

Conflict T-Mobile en ACM

Al sinds vorig jaar oktober hebben T-Mobile en de Nederlandse toezichthouder Autoriteit Consument en Markt een conflict over de dienst ‘Datavrije Muziek’. De dienst houdt in dat klanten met een bundel van 6 gigabyte of groter onbeperkt gebruik mogen maken van streaming muziekdiensten als Spotify.

Het dataverkeer gaat niet van de bundel af. Volgens de ACM zou dat niet toegestaan zijn, omdat het een vorm van ‘zero rating’ is.

Verbod op zero rating in Nederland

Onder de Nederlandse wet is zero rating verboden. Dat komt doordat ons land zeer strikte regels heeft over netneutraliteit. Die regels bepalen dat internetdiensten als T-Mobile geen onderscheid mogen maken in prijzen, tarieven, snelheden of specifieke diensten.

Volgens de Europese regels mag zero rating wel gewoon. Daarom vindt de provider dat de ACM haar dienst gewoon moet toestaan. De Europese regelgeving zou boven de Nederlandse wetgeving staan. In een rechtszaak, die door de ACM werd aangespannen, oordeelde de rechter in het voordeel van T-Mobile. De ACM moest daarom opnieuw een onderzoek uitvoeren.

Dienst verbieden

Een woordvoerder van de Autoriteit heeft aan een grote techsite bevestigd dat de toetsing op dit moment plaatsvindt. De telecomwaakhond kan opnieuw een verbod uitspreken als T-Mobile niet voldoet aan de Europese regelgeving.

De kans dat dit daadwerkelijk gebeurt, is klein. De mobiele aanbieder lijkt het aanbod zorgvuldig op de markt te hebben gebracht. Als dat daadwerkelijk zo is, komt het pad ook vrij voor andere providers die diensten willen promoten via zero rating.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *