Simonlyvergelijken.net

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft het concept gepubliceerd van het nieuwe besluit voor gespreksafgifte. In dat besluit legt de Autoriteit vast welke kosten providers elkaar aan elkaar mogen rekenen voor het afleveren van een gesprek op hun netwerk.

ACM wil lagere tariefplafonds

De ACM heeft lagere tariefplafonds ingesteld. Die tarieven zijn in lijn met wat de Europese Commissie eerder al had aanbevolen. De providers kunnen nog tot 13 januari 2017 reageren op het voorstel. De reacties worden dan verwerkt in het definitieve besluit. Daarna gaat de ACM terug naar de Europese Commissie.

Naar verwachting duurt het no wel even voor het definitieve besluit er ligt. Het besluit met de naam ‘FTA-MTA-5’ zal op zijn vroegst in het tweede kwartaal van 2017 worden gepubliceerd.

Bezwaar

De besluiten voor tarieven zijn omstreden; tegen alle eerdere marktbesluiten hebben de operators bezwaar aangetekend. Het kwam zelfs tot een rechtszaak. De operators willen dat de Autoriteit kiest voor een variant waarbij hogere marges zijn toegestaan.

De ACM kwam eerder al met een besluit, maar de providers stelden een beroep in. Die procedures zijn nog niet afgerond. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft vragen gesteld Europees Hof van Justitie over hoeveel inspraak de Europese Commissie heeft.

Opnieuw naar de rechter

De Autoriteit leest de antwoorden van het Europees Hof als een bevestiging van haar aanpak. Het is nog niet officieel, maar eigenlijk staat al vast dat de marktpartijen opnieuw naar de rechter gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *