Simonlyvergelijken.net

Telecombedrijven moeten hun klanten beter informeren over contractswijzigingen. Dat stelt de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Volgens de telecomwaakhond informeren providers hun klanten lang niet altijd goed, en verscherpt daarom het toezicht.

Klachten over contractspijzigingen

Volgens de Autoriteit Consument en Markt ontvangt de waakhond regelmatig klachten van bedrijven en consumenten over providers die slecht informeren over contractswijzigingen. Telecomproviders gaan uit van een zogenaamde ‘opt-out’; dat de klant stilzwijgend akkoord gaat met wijzigingen, als deze bijvoorbeeld niet reageert op een e-mail.

De Autoriteit gaat die opt-out nu kritischer beoordelen. Als de klant betwist dat hij of zij geïnformeerd is, moet de provider bewijzen dat de klant inderdaad geïnformeerd is. Zo moet de provider bijvoorbeeld bewijzen dat het gebruikte adres klopt en dat de notificatie is aangekomen.

Maand van tevoren informeren

Klanten die te maken krijgen met contractswijzigingen moeten daar ten minste een maand van tevoren over bericht worden. De ACM gaat er scherper op letten of dat ook daadwerkelijk gebeurt. Binnen die maand kunnen consumenten en bedrijven namelijk het contract beëindigen, omdat in de wet staat dat er mag worden opgezegd bij een contractswijziging.

In vakantieperiodes moet die termijn verlengd worden, vindt de ACM: “De ACM oordeelt het als redelijk dat bijvoorbeeld een aankondiging in de zomervakantie de aankondigingstermijn verlengd wordt met twee weken en in de kerstperiode met een week.”

‘Zorgwekkend’

De telecomwaakhond noemt het op haar website ‘zorgwekkend’ dat de telecomaanbieders geen goede informatie krijgen over wijzigingen in het contract: “Iedereen met een telefoonabonnement moet erop kunnen vertrouwen dat de aanbieder goede informatie geeft over wijzigingen in het contract. Het is zorgwekkend dat dat in de praktijk niet altijd zo was.”

Bestuurslid Henk Don schrijft op de website te zullen optreden tegen ‘telecomaanbieders die zich niet aan de regels houden.’ De regels gelden niet voor het aanpassen van de prijs als gevolg van inflatie, oordeelde het Europese Hof van Justitie vorig jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *