Simonlyvergelijken.net

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) gaat niet in hoger beroep tegen T-Mobile. De waakhond onderzocht de mogelijkheden daartoe, maar ziet daar bij nader inzien vanaf. T-Mobile kwam onder het vergrootglas te liggen door het aanbieden van de dienst ‘Datavrije Muziek’.

Datavrije muziek bij T-Mobile

T-Mobile biedt datavrije muziek aan bij de afname van een databundel van 6 gigabyte of meer. Klanten mogen dan gratis gebruikmaken van bijvoorbeeld Spotify.

De Autoriteit was het daar niet mee eens, omdat het een schending van de wet op netneutraliteit zou zijn. Daarin staat dat ‘zero rating’ verboden is. Dat houdt in dat internetaanbieders geen onderscheid mogen maken in prijzen, tarieven, snelheden of specifieke diensten.

Europese wetgeving

Onder Nederlandse wetgeving is zerorating verboden. Maar volgens de rechter had de Nederlandse wetgever daar helemaal niets over mogen zeggen, omdat volgens de Europese regels zero rating wel is toegestaan. De rechtbank vindt dat de Europese regels boven de Nederlandse regels gaan.

Daarmee kreeg de Autoriteit Consument en Markt haar ongelijk. De ACM laat nu weten niet in hoger beroep te gaan. De waakhond zegt blij te zijn nu duidelijkheid te hebben over hoe het nu eigenlijk zit met de wet- en regelgeving rond netneutraliteit.

Onderzoek

Dat houdt niet in dat T-Mobile nu van de ACM af is. De toezichthouder heeft namelijk nog een onderzoek lopen naar de provider. Misschien is datavrije muziek namelijk toch niet toegestaan onder de Europese regelgeving.

Als dat het geval is, kan de ACM alsnog een verbod uitspreken en zelfs een boete opleggen. Maar als het wel is toegestaan, krijgt T-Mobile formeel groen ligt en mogen ook andere aanbieders vergelijkbare acties opzetten. Zolang het onderzoek loopt, mag T-Mobile de dienst sowieso blijven aanbieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *