Simonlyvergelijken.net

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) op de vingers getikt. De Autoriteit legde in 2013 een last onder dwangsom op aan KPN, maar dat had nooit mogen gebeuren. Dat is de bevinding van de rechter.

Bellen naar informatienummers bij KPN

De Autoriteit Consument en Markt legde een last onder dwangsom op aan KPN, omdat de provider te hoge tarieven zou rekenen voor het bellen naar informatienummers. Wie naar zo’n nummer belt, betaalt een verkeerstarief en een servicetarief. Maar het telecombedrijf rekent ook nog een zogenaamd ‘transittarief’.

Volgens de telecomwaakhond staat het heel duidelijk in artikel 5 uit het Besluit Interoperabiliteit: telecomaanbieders mogen geen hoger tarief rekenen voor het bellen naar niet-geografische nummers. Een consument mag dus niet meer betalen voor een 0900-nummer dan voor een 020- of 070-nummer. KPN rekende daar een apart tarief voor en dat mocht niet van de ACM.

‘Niet noodzakelijk en evenredig’

KPN spande een bodemprocedure aan tegen de Autoriteit. Volgens de rechter is het hogere tarief ‘maar een klein deel van de totale tarieven voor een gesprek.’ Volgens het CBb is de boete daarom ‘niet noodzakelijk en evenredig’ en daarmee is de last onder dwangsom van tafel.

Het Hof van Justitie oordeelde in 2015 dat een telefoonaanbieder een tarief mag rekenen als dat ‘noodzakelijk en evenredig’ is om ervoor te zorgen dat eindgebruikers toegang hebben tot informatiediensten.

Definitief

Nu er een uitspraak van de rechter is, is de zaak afgedaan. KPN mag gewoon tarieven blijven rekenen aan andere telefoonaanbieders voor het tot stand brengen van een verbinding met informatienummers. Die kosten blijven niet voor de providers; uiteindelijk betaalt de consument de kosten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *