Simonlyvergelijken.net

De Autoriteit Consument en Markt gaat nu echt ingrijpen bij 06-nummers voor M2M. De telecomwaakhond kondigde eerder al aan te beginnen met het handhaven van het juiste gebruik van telefoonnummers. Sinds oktober 2015 moeten apparaten 097-nummers krijgen, in plaats van 06-nummers.

Telecomaanbieders geven nummers M2M niet juist uit

De Autoriteit zegt signalen te hebben dat telecomaanbieders het nieuwe M2M-beleid niet goed uitvoeren. Tot oktober 2015 kregen allerlei apparaten, zoals alarminstallaties, snoepapparaten, navigatiesystemen en ondergrondse afvalcontainers een 06-nummer. Door de schaarste in 06-nummers moesten providers daarmee stoppen en beginnen met het gebruiken van 097-nummers.

Alle telecomaanbieders krijgen nu een informatieverzoek en moeten voor 17 oktober aangeven op welke manier zij de klanten informeren over het juiste gebruik van de telefoonnummers. Ze moeten ook aangeven hoe zij de juiste nummers verstrekken.

Te weinig 06-nummers

Het einde van de voorraad 06-nummers komt in zicht. Van de totale reeks van bijna 60 miljoen beschikbare nummers is nu het grootste deel al verstrekt. Voor nieuwe aanbieders is daarom nog maar weinig ruimte om de ongebruikte blokken toe te kennen.

De Autoriteit Consument en Markt besloot daarom dat machines gekoppeld moeten worden aan een 097-nummer. Dat zijn 12-cijferige nummers die speciaal bestemd zijn voor machines. Ook een databundel voor een laptop of tablet moet een 097-nummer krijgen.

Ingrijpen

Het nieuwe beleid voor M2M werd in oktober 2015 aangekondigd. In juli van dit jaar benadrukte de Autoriteit dat het verboden is om nog langer 06-nummers te gebruiken voor M2M-toepassingen. Providers die zich niet aan de regels houden kunnen erop rekenen dat de telecomwaakhond zal ingrijpen. Dan is het goed denkbaar dat de ACM boetes gaat uitdelen voor het onjuiste gebruik van telefoonnummers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *