Simonlyvergelijken.net

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) gaat onderzoek doen naar de beschikbaarheid van 06-nummers. Op dit moment is al 90 procent van alle 06-nummers in Nederland uitgegeven. De ACM is de partij die de uitgifte moet regelen.

60 miljoen 06-nummers

Volgens de huidige nummerplannen zijn er in Nederland iets minder dan 60 miljoen 06-nummers beschikbaar. Er zijn net iets meer dan 20 miljoen aansluitingen actief, maar toch dreigt er een tekort aan mobiele nummers. Meer dan 90 procent is namelijk al wel uitgegeven door de ACM en de voorganger OPTA.

De voorraad begint op te raken en voor nieuwe of bestaande spelers zijn steeds minder nieuwe nummers beschikbaar. Daarom heeft de telecomwaakhond in 2013 al maatregelen genomen. Telecomproviders moeten bijvoorbeeld oude telefoonnummers, die niet meer gebruikt worden, gaan hergebruiken. De eis daarvoor is dat een telefoonnummer tenminste een jaar niet meer gebruikt is.

Gedetailleerd onderzoek

De ACM heeft nu aangekondigd gedetailleerd onderzoek te gaan doen naar hoeveel mobiele nummers nu daadwerkelijk in gebruik zijn, hoeveel er ‘ongebruikt’ zijn en hoeveel nummers in de afkoelperiode van een jaar zitten. Daarnaast wil de Autoriteit weten hoeveel nummers onderling zijn verhuisd naar andere providers via nummerbehoud.

Ook wordt er onderzocht in hoeverre de uitgifte en het gebruik van 06-nummers voldoet aan de strengere regelgeving van de ACM. Op die manier wil de Autoriteit Consument en Markt een beeld krijgen van de daadwerkelijke schaarste van 06-nummers, om zo te kunnen bepalen aan welke providers wel nieuwe nummers moeten worden uitgegeven en aan welke aanbieders niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *