Simonlyvergelijken.net

Aan een zogenaamd alles-in-een-abonnement kleven risico’s. Dat stelt de Autoriteit Consument en Markt in een voorlopige analyse. Steeds meer telecomaanbieders combineren vaste- en mobiele diensten.

Kansen en risico’s

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) deed een studie naar de trend dat steeds meer diensten gebundeld worden aangeboden. Klanten worden ook steeds meer aangespoord om verschillende diensten gebundeld af te nemen. Volgens de Autoriteit brengt dat kansen en risico’s met zich mee.

Volgens de Autoriteit kan de trend slecht zijn voor de concurrentie. Kleinere partijen zonder vast- of mobiel netwerk kunnen verdrukt worden door de grote telecomaanbieders die beiden wel kunnen aanbieden. In dat geval kan de concurrentie verstoord worden. De telecomwaakhond is ook bang dat het moeilijker wordt over te stappen naar een andere aanbieding. Dat zou er dan weer voor kunnen zorgen dat consumenten in de toekomst juist duurder uit zijn.

Alles-in-een-abonnement is niet nieuw

Het fenomeen ‘bundelen’ is niet nieuw. KPN biedt bijvoorbeeld al sinds 2013 haar ‘KPN Compleet’-programma aan. Klanten kunnen daarmee zowel vast als mobiel met elkaar combineren. Hoe meer diensten worden gebundeld, hoe meer voordelen de klant krijgt. De provider geeft bijvoorbeeld korting op de maandelijkse facturen, dubbele hoeveelheden dataverkeer en toegang tot meer zenderpakketten voor (interactieve) TV.

VodafoneZiggo gaat binnenkort waarschijnlijk ook een vergelijkbaar aanbod op de markt brengen. Met de fusie tussen Vodafone en Ziggo is er nu nog een grote speler op de markt met zowel een vast- als een mobiel netwerk. Telfort en XS4ALL bieden inmiddels ook al de mogelijkheid om abonnementen te bundelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *