Simonlyvergelijken.net

Abonnementen met een toestel worden vanaf mei geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel. Providers die dergelijke abonnementen zijn vanaf dat moment verplicht het abonnement aan te melden bij het BKR en een inkomenstoets te doen. Dat meldt de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Abonnement met toestel combineren

Veel Nederlanders combineren een nieuw abonnement met een toestel bij de provider. Tot 2014 noemden providers dat ‘een gratis smartphone’ bij een abonnement. De Hoge Raad oordeelde dat providers dat niet meer zo mogen noemen, omdat het ‘gratis toestel’ eigenlijk een persoonlijke lening zou zijn.

De aanbieder geeft namelijk vaak een korting op de aanschafprijs en biedt de mogelijkheid de rest van het bedrag direct te betalen of in termijnen te voldoen. Daarom vindt de rechtbank dat het hier om een lening gaat.

Wet financieel toezicht

Toen werd vast gesteld dat mobiele aanbieders in feite leningen aanbieden, werd ook vastgesteld dat zij zich dan aan de Wet financieel toezicht moeten houden. In die wet staat welke regels er gelden rondom het verstrekken van leningen. Het is dezelfde wet als waar bijvoorbeeld banken zich moeten houden.

Zo moet de provider bijvoorbeeld verplicht toeten of de afnemer van het abonnement met toestel wel kredietwaardig is. Als dat het geval is, moeten het abonnement en het toestel als een krediet geregistreerd gaan worden. Dat kan nadelig werken bij het verkrijgen van andere kredieten, zoals een hypotheek. Vodafone zette daarover al een waarschuwing op haar website.

Afwachten

Hoe de telecombedrijven precies met deze nieuwe wetgeving zullen omgaan, is nog afwachten. Naar verwachting gaat de nieuwe wetgeving veel Nederlandse consumenten ervan weerhouden een abonnement met toestel te nemen. Zij kiezen dan liever voor bijvoorbeeld sim only.

Volgens experts valt wel te verwachten dat providers er alles aan gaan doen om de mazen in de wet te gebruiken. Zo hoeft er bijvoorbeeld voor kredieten tot 250 euro geen registratie plaas te vinden. Daarom is het aantrekkelijk om het te financieren bedrag onder de 250 euro te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *