Simonlyvergelijken.net

Een telefoonabonnement waarbij de klant er een ‘gratis’ telefoontoestel bij krijgt, blijft in Nederland worden beschouwd als een lening, met alle gevolgen van dien. Dat blijkt uit een arrest van de Hoge Raad der Nederlanden en een uitspraak van Jeroen Dijsselbloem (PvdA), de huidige minister van Financiën. Die laatste nam een beslissing naar aanleiding van de uitspraak van de Hoge Raad.

Die uitspraak heeft op het eerste oog verstrekkende gevolgen voor de telecomsector. Deze houdt namelijk onder meer in dat voor deze sector dezelfde regels gaan gelden als voor banken, online en offline winkels en bijvoorbeeld autodealers; in ieder geval zij die verspreid betalen aanbieden. Die laatste eigenschap houdt onder meer in dat er veelal rente wordt berekend, een van de belangrijkste redenen waarom voor dergelijke constructies strengere regelgeving bestaat.

In een eerste reactie lieten de grootste Nederlandse providers zich teleurstellend uit over de beslissing van de minister. Zij vinden de aangekondigde maatregelen wel erg ver gaan in één keer en hadden gerekend op maatregelen die in eerste instantie minder ingrijpend zouden uitpakken dan deze. Vodafone noemt de veranderingen ‘ingrijpend’, KPN zelfs ‘disproportioneel’ en T-Mobile benadrukt dat het er allemaal niet makkelijker op wordt voor de consument.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *