Simonlyvergelijken.net

De 5G-band moet voor 2020 geveild zijn. Voor uiterlijk 30 juni 2020 moeten de Europese lidstaten met plannen geven om de band op 700 MHz vrij te geven voor netwerken. Voor 30 juni 2020 moet de band dan uiteindelijk geveild zijn. Dat heeft de Europese Commissie besloten.

Acht keer meer mobiel internetverkeer
De Europese Commissie verwacht dat in de komende jaren mobiel datagebruik fors gaat toenemen. De verwachting is dat het mobiele dataverkeer zelfs met een factor acht zal toenemen. Daarom is er in de toekomst extra frequentieruimte nodig om mobiele netwerken de ruimte te geven om mee te groeien. Er wordt zelfs al gedacht aan 5G, de opvolger van het huidige 4G.

5G wordt nog sneller dan 4G, en heeft ook meer capaciteit. De afgelopen jaren dwong de Commissie al af om de band vrij te maken. Voorheen werd de band namelijk gebruikt voor digitale televisie en draadloze microfoons.

Laagste frequentie
Hoe lager de frequentie, hoe hoger de snelheden en hoe beter het bereik. De 700 MHz-band heeft de laagste frequentie tot nu toe. Daarom is het geschikt voor een nog sneller netwerk.

Uiterlijk 30 juni 2020 moeten alle lidstaten de 700 MHz band veilen of ter beschikking stellen aan mobiele aanbieders. Vanaf half 2020 kan de band dan gebruikt worden voor 4G of zelfs al 5G.

Plannen
Nood-Europa ligt voorop met de plannen voor deze band. In Zweden, Finland, Denemarken, Groot-Brittannië en Nederland liggen al concrete plannen op tafel. Waarschijnlijk wordt de frequentieband in 2019 geveild in Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *