Simonlyvergelijken.net

De 4G-netwerken van mobiele providers kunnen nog jaren mee. De netwerken zijn goed voorbereid op het groeiende gebruik van mobiele data in Nederland. Dat blijkt uit een rondgang van NU.nl bij diverse bedrijven en analisten.

Eigen 4G-netwerken
Nederland heeft sinds kort vier providers met een eigen 4G-netwerk: KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2. Alleen Tele2 heeft nog geen landelijk dekkend netwerk, maar de provider verwacht in het eerste kwartaal van 2016 landelijke dekking te kunnen bieden, en zo 4g abonnementen te kunnen aanbieden.

Het mobiele dataverbruik blijft ondertussen flink stijgen: volgens netwerkleverancier Ericsson is het wereldwijde dataverbruik in 2021 vertienvoudigd.

Problemen met 3G
Bij de uitrol van 3G ging het faliekant mis in Nederland. De netwerken raakten zo vol, dat normaal gebruik van mobiel internet lastig werd. De verwachting was toen dat niet zo veel consumenten mobiel internet zouden gebruiken. Toch was er sprake van een soort ‘dataexplosie’, waardoor de netwerken blokkeerden. De providers hadden het gebruik onderschat.

Nu zijn providers veel beter op de hoogte, stelt vakblad Telecompaper. Jaarlijks is er een stijging van 80 procent meer dataverkeer. Daar kan de provider makkelijk op inspelen bij het onderhouden van haar 4G-netwerken.

Meer concurrentie
De afnemer van het mobiele abonnement heeft grote voordelen bij de 4G-netwerken; de concurrentie neemt toe. Daardoor worden de prijzen lager en is er meer te kiezen. Tele2 noemt het een voordeel dat zij een nieuw netwerk heeft: “Ons spliksplinternieuwe netwerk is nog voor het grootste deel leeg”, zegt Gerben Wijbenga van Tele2 Nederland tegen NU.

De consument zal de toenemende concurrentie vooral merken aan de prijs: “De extra kosten voor meer gigabytes gaan meer dalen en worden steeds goedkoper”, voorspelt Telecompaper.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *